Waar rekening mee houden bij een camperverzekering afsluiten?

Waar rekening mee houden bij een camperverzekering afsluiten?

Er op uit trekken met de camper zorgt ervoor dat je bent verzekerd van een aantal interessante voordelen. Niet alleen biedt deze je een ongelofelijke bewegingsvrijheid tijdens je vakantie of uitstap, daarnaast kan je ook extra kosten voor bijvoorbeeld een overnachting in een hotel vermijden. De aankoop evenals het gebruik van een camper brengt in de praktijk echter ook een aantal niet onbelangrijke eisen met zich mee. Zo ben je bijvoorbeeld wettelijk verplicht om een camperverzekering af te sluiten. Wanneer je hier meer over wil ontdekken en wil kunnen achterhalen welke verschillende mogelijkheden er op dit vlak precies bestaan is het zonder meer de moeite waard om de onderstaande informatie door te nemen.

Welke dekkingen kan de camperverzekering je bieden?

In de basis is het zo dat de camperverzekering sterke gelijkenissen vertoont met een gewone autoverzekering. Dit betekent dat je ook bij deze verzekering een keuze zal kunnen maken tussen verschillende opties. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de WA-verzekering en de beperkt cascoverzekering evenals de volledige cascoverzekering of de allrisk. Voor elk type van camperverzekering geldt dat ze sowieso beschikt over een dekking voor schade aan derden. Indien je uitsluitend de WA-verzekering afsluit is dit wel ook meteen de enige dekking waar je op kan rekenen. Met de andere camperverzekeringen beschik je tevens over wat extra dekkingen voor bijvoorbeeld schade aan de eigen camper. Om te kunnen bepalen welke verzekering voor je camper nu precies het interessantst is kan je stil blijven staan bij deze interessante tips:

 

  • Heb je nood aan enkel en alleen een dekking in Europa of ook daarbuiten?
  • Hoeveel dagen kan je aaneengesloten verblijven in het buitenland?
  • Hoeveel kilometers mag je per jaar rijden met je camperverzekering?
  • Met welk risico moet je rekening houden bij een schadegeval?

 

Naast bovenstaande moet je, je ook altijd goed verdiepen in de uitbetalingsvoorwaarden die door de verzekering worden vooropgesteld. Deze voorwaarden geven je bijvoorbeeld aan op welke compensatie je kan rekenen bij totaalverlies van de camper. Wordt er in dat geval bijvoorbeeld door de verzekeraar overgegaan tot uitbetaling volgens de nieuwwaarde of volgens de aankoopwaarde? Bovendien kan er ook worden gekeken naar de actuele dagwaarde van de camper. Dit is beslist een belangrijk punt waar je als (potentiƫle) verzekeringnemer bij stil zal willen blijven staan.

Wat wanneer je met je camper naar het buitenland op vakantie gaat?

Bij het afsluiten van een standaard autoverzekering zal je kunnen vaststellen dat er in het merendeel van de gevallen vooral… of zelfs uitsluitend rekening wordt gehouden met hetgeen in eigen land gebeurt. Voor de camperverzekering is dat niet zo. Bij het afsluiten van dit type verzekering is het namelijk zo dat er ook moet worden rekening gehouden met de hulpverlening in het buitenland. Ben je niet van plan om met je camper naar het buitenland op vakantie te gaan en wil je er gewoon in Nederland mee rond kunnen trekken? In dat geval spelen de dekkingen voor het buitenland uiteraard een veel minder belangrijke rol. In bepaalde gevallen zijn ze zelfs volledig irrelevant.

Is de inboedel van je camper ook meeverzekerd?

Standaard is het zo dat je bij het afsluiten van een camperverzekering alleen maar kan rekenen op tussenkomst van de verzekering bij schade aan de camper of veroorzaakt door de camper. Dit betekent in het bijzonder dat je niet kan rekenen op een dekking van de schade die ontstaat aan de inboedel. Wil je dat wel? Dan is het mogelijk om ook daar een extra dekking voor af te sluiten. Let wel, het spreekt voor zich dat het toevoegen van deze extra dekking aan je verzekering er eveneens voor zal zorgen dat je geconfronteerd zal worden met extra kosten. Bepaal dus altijd voor jezelf of het toevoegen van deze dekking aan je camperverzekering voor jou nu wel of niet interessant kan zijn.

Een schadeverzekering voor inzittenden afsluiten of niet?

Ga je je camper verzekeren? Naast het afsluiten van de camperverzekering kan het eveneens de moeite waard zijn om ervoor te kiezen om het afsluiten van een schadeverzekering voor inzittenden te overwegen. Het afsluiten van een dergelijke verzekering is niet wettelijk verplicht. Toch kan deze dekking absoluut de moeite waard zijn. Ze zorgt er namelijk in de praktijk voor dat de schade wordt vergoed die mogelijks kan ontstaan aan de bestuurder evenals aan de andere inzittenden van de camper. Op dit vlak kan je niet alleen denken aan de medische kosten, maar ook aan de schade die is ontstaan aan bijvoorbeeld je kleding evenals aan je bagage. Hoe dan ook, wil je ook de waarde van de inboedel van je camper laten dekken? Dan moet je daarvoor dus een aanvullende dekking afsluiten en er uiteraard de meerprijs voor willen betalen.

Interessante bespaartips voor je camperverzekering

De camperverzekering hoeft in de praktijk zeker geen echt dure verzekering te zijn, integendeel. Wel is het zo dat de kostprijs aanzienlijk kan oplopen afhankelijk van de eisen waar je als verzekeringnemer over beschikt. Om ervoor te zorgen dat je de premie ten allen tijde zo laag mogelijk kan houden kan je er goed aan doen om stil te blijven staan bij de tips die we hieronder voor jou op een rijtje hebben gezet.

 

  1. Vergelijk altijd de verschillende soorten camperverzekeringen op de markt;
  2. Bekijk de mogelijkheden voor het verhogen van het eigen risico;
  3. Overweeg of de extra dekkingen voor jou echt wel nuttig zijn of niet;
  4. Kies je camperverzekering altijd in functie van hetgeen je met je camper wil doen;
  5. Hou bij het aankopen van je camper rekening met je toekomstige verzekering;

 

Dit laatste lijkt misschien een ietwat vreemde tip, maar er gaat wel degelijk een idee achter schuil. Het is namelijk zo dat ook de specificaties van de camper een bijdrage leveren aan de hoogte van de kostprijs van de verzekering. Wil je de premie dus met andere woorden zo laag mogelijk houden? Dan zal je daar ook al even bij stil willen blijven staan bij het aankopen van je gloednieuwe camper. Hoe dan ook, door rekening te houden met de hierboven aangegeven bespaartips ben je eigenlijk echt verzekerd van een voordelige camperverzekering.

Reacties zijn gesloten.