De handleiding voor een historische stedentrip: Amsterdam
Amsterdam is rijk aan cultuur en historie. Als bolwerk van de VOC, kende het een periode van bloei en welvaart tijdens de Gouden Eeuw. Dit is nog steeds te zien aan de stijl waarin het grootste gedeelte van het centrum gebouwd is. Dit lijstje vol met tips zal je helpen om de historische rijkdom van deze stad het beste te ervaren tijdens je stedentrip.
Museum van Loon
Het Museum van Loon aan de Keizersgracht 672 is een van de mooiste historische grachtenpanden in Amsterdam. Dit pand is gebouwd door Willem van Loon in 1602 die een van de eerste aandeelhouders van de VOC was. De welvaart en luxe die dit huis kenmerken laten goed zien van hoeveel rijkdom de lokale elite genoot tijdens de Gouden Eeuw. Daarnaast is het handig om te weten dat er talloze vrijwilligers zijn die je graag een rondleiding geven wanneer je een bezoekje brengt aan het Museum van Loon. Zij kunnen je alles vertellen over de geschiedenis van de familie Van Loon en hun bijzondere rol in de Nederlandse geschiedenis.
Het Rijksmuseum
Niet alleen de kunstcollectie maar ook de bouwstijl zorgen dat een bezoek aan het Rijksmuseum zeker de moeite waard is. Het Rijksmuseum is opgericht in 1798 door de regering van het toenmalige Bataafse Republiek. Hierdoor zijn er nog talloze verwijzingen te vinden naar de Franse tijd in de architectuur van het gebouw. Dit betekent echter niet dat de kunstcollectie van dit museum niet de moeite waard is. Vooral de huidige publieke renovatie van de Nachtwacht belooft ook een interessant schouwspel te worden. Een goede tip is om een e-ticket vooraf te kopen omdat je zo de lange rij bij de ingang kunt overslaan en je zo 1 euro per persoon kunt besparen.
De Beurs van Berlage
De laatste historische ‘must-see’ tijdens een stedentrip in Amsterdam is de Beurs van Berlage. De bouw van dit pand is begonnen in 1898 omdat het duidelijk werd dat de oude Koopmansbeurs te klein voor de behoefte van de stad geworden was. Dit gebouw is in een gelijktijdige periode gebouwd als het Centraal Station en vormt zo een architectonisch hoogstandje dat het station met de Dam verbindt als ‘gateway’ tot de stad. Tegenwoordig wordt het pand voornamelijk gebruikt voor de organisatie van exposities, congressen of andere bijeenkomsten. Het is echter ook mogelijk om een rondleiding door het gebouw te krijgen welke het verhaal achter de bouw en de historie van het pand goed duidelijk maakt. Het is tevens een aanrader om na deze rondleiding te genieten van een heerlijke lunch bij de Bistro Berlage.