HomeNieuwsSitemapDisclaimerContact Activiteit en rust gaan hand in hand

Natuur

Het landschap van Westerwolde behoort tot de ecologische hoofdstructuur van Nederland. Via de vele kilometers fiets- en wandelpaden kan de natuurliefhebber het gebied verkennen.

Het karakter van Westerwolde wordt bepaald door een zandrug langs het stroomdal van de Ruiten Aa. Het huidige landschap wordt onder meer gevormd door middeleeuwse essen in de omgeving van Sellingen. Vooral bij Ter Borg is goed te zien hoe eeuwenlange bemesting voor ophoging gezorgd heeft. Een typisch element van het oude Westerwolde is in Ter Borg ook de schaapskooi.

In de negentiende en twintigste eeuw heeft de veenafraving voor grote veranderingen gezorgd. Toch zorgde uitgerekend de industrialisatie soms óók voor verrijking van de natuurlijke variatie. Met name geldt dit voor de vloeivelden van de aardappelmeelfabrieken, die zich ontwikkelden tot ware oases voor watervogels. Uit cultuurhistorisch en met name uit ecologisch oogpunt vormt het veiligstellen van deze vloeivelden (vooral Ter Apel, maar ook de restanten van Sellingerbeetse en Blekslage) een topprioriteit in het verantwoord beheer van het gebied.