HomeNieuwsSitemapDisclaimerContact Activiteit en rust gaan hand in hand

Cultuur

Westerwolde is vanaf de prehistorie al permanent bewoond door jagers en verzamelaars. Door het moerassige karakter en door de veelvuldig overstromende riviertjes was Westerwolde altijd een geïsoleerd gebied en betrekkelijk arm. Politiek gezien was het gebied een strijdtoneel. In de 80-jarige oorlog werd bijvoorbeeld de vesting Bourtange ingericht. De mislukte belegering in 1672 van de stad Groningen door de bisschop van Munster, "Bommen Berend" wordt overigens nog steeds uitbundig gevierd op 28 augustus.

Vestingstad Bourtange

Vestingstad Bourtange is zeker een bezoek waardig. Om de vesting Bourtange is ontzettend veel te zien. Er zijn verschillende officiershuizen (Majoorswoning, Kapiteinswoning, Commanderie, Meesterswoning, Convooimeesterswoning), en een Pastoorswoning, soldatenbarakken, kanonnen, twee toegangspoorten, secreten (toiletten van vroeger), bastions, bruggen, grachten, enzovoorts. Al met al een attractie van formaat.

Groninger Museum

Het Groninger Museum werd geopend in 1994. Het is gebouwd naar een principe dat in de hedendaagse (museum)architectuur steeds vaker voorkomt: een kunstwerk midden in de stad. Met een bijzondere collectie (met onder andere werk van De Ploeg), Samen met de mooie Groningse binnenstad vormt deze stad een ideale bestemming voor een leuke dag uit.

Kasteel van Clemenswerth

Vlak over de grens met Duitsland, in het Eemsland, ligt het kasteel van Clemenswerth. Het unieke gebouw heeft acht gastenpaviljoenen en vormt een meesterwerk volgens de kunsthistorici. Het kasteel kan vergeleken worden  met de koninklijke barokkastelen van Frankrijk en na een rondleiding kan men zich gemakkelijk voorstellen hoe het er 250 jaar geleden bij de jachtgezelschappen aan toeging.